Dordtse Biesbosch Triathlon
 

Je eerste triathlon, wat nu?

Je bent de uitdaging aangegaan, je gaat je eerste triathlon doen. Wat nu?

Om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen is de juiste voorbereiding van belang. Hier 12 tips waarmee jij je eerste triathlon tot een onvergetelijk succes kunt maken!


 1. Voorbereiding - Zorg dat je de informatie over het evenement goed gelezen hebt. Zie de algemene informatie onderaan de informatie pagina voor de belangrijke punten van de verschillende onderdelen en de parcours pagina voor informatie over de routes van de onderdelen.
 2. Wissels - Bij een triathlon wordt de tijd gerekend vanaf het begin van het zwemmen tot je finish bij het lopen, de tijd die je spendeert in de wisselzone telt dus ook mee. Het is daarom van belang dat je je wissels voorbereid en oefent.
 3. Kleding - Hier heb je verschillende opties. Je kunt kiezen voor een trisuit, dit is een pak dat speciaal ontworpen is voor triathlon. Hier zwem, fiets en loop je mee. Het pak heeft een kleine zeem voor wat comfort op de fiets en deze is zo gemaakt dat het niet hindert bij het lopen. Daarnaast droogt het pak snel, zodat je na het zwemmen snel droog bent. Als je geen trisuit hebt, zoek dan naar kleding waarin je zowel kunt zwemmen, fietsen en lopen. Dit scheelt tijd in de wisselzone. Een optie is bijvoorbeeld een strakke hardloopbroek, waarmee je kunt zwemmen, fietsen en lopen. Kleding na het zwemmen over je zwemkleding heen aantrekken is uiteraard ook gewoon mogelijk. Als je het uit het water komt kan het lastig zijn om strak zittende kleding aan te trekken, met losser zittende kleding heb je hier meestal minder moeite mee.
 4. Wetsuit - Je kunt tijdens het zwemmen gebruik maken van een wetsuit. Dit hangt echter wel van de watertemperatuur af. Is het water op de wedstrijddag kouder dan 16 graden, dan is een wetsuit verplicht. Is het water warmer dan 22,5 graden dan is een wetsuit niet toegestaan. Mocht je geen wetsuit aan willen schaffen dan kun je bij sommige winkels ook een wetsuit huren.
 5. Fiets - Je kunt op elke fiets aan de triathlon deelnemen, mits deze uiteraard niet elektrisch is aangedreven en beschikt over functionerende remmen. Een helm is wel verplicht tijdens het fietsonderdeel. Zet de helm op voor je je fiets pakt, en plaats bij terugkomst eerst je fiets terug en doe dan pas je helm af.
 6. Startnummerband - Tijdens het fietsen moet je je startnummer op je rug dragen, terwijl je tijdens het lopen je startnummer aan de voorkant moet hebben. Hier is een startnummerband erg handig voor. Je bevestigd je startnummer aan de band. Na het zwemmen doe je de band om met het startnummer op je rug. Als je wisselt naar het lopen hoef je enkel de band iets te draaien om je nummer aan de voorkant te hebben. Je kunt de startnummerband ook vervangen door een stuk elastiek wat om je middel past, waar je je startnummer aan bevestigd.
 7. Chip - Je krijgt bij het aanmelden een chip en een enkelband. Deze chip is voor de tijdsregistratie. Bevestig de chip met de enkelband aan je linkerenkel.
 8. Schoenen - Als je een fiets hebt met klikpedalen dan kun je je fietsschoenen gebruiken voor het fietsonderdeel waarna bij het lopen wisselt naar hardloopschoenen. Let wel op, je moet voor het fietsonderdeel, na het ophalen van je fiets, lopend de wisselzone uit tot de opstaplijn, vanaf hier mag je pas fietsen. Het is ook een optie om na het zwemmen direct je hardloopschoenen aan te trekken en geen gebruik te maken van fietsschoenen, dit scheelt je later weer tijd in de wisselzone.
 9. Veters - Als je je wissels echt wil perfectioneren dan kun je kiezen voor elastische veters in je hardloopschoenen. Hierdoor kun je je schoenen snel aantrekken en bespaar je wat tijd in de wisselzone.
 10. Wedstrijddag - De wedstrijddag is aangebroken. Zorg dat je op tijd bij het wedstrijdterrein bent. Het is een stukje lopen/fietsen vanaf het parkeerlocaties tot de wisselzone, hou hier rekening mee. Daarnaast moet je je aanmelden, je fiets laten keuren en alles klaar leggen/zetten in de wisselzone. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt zodat je dit rustig kunt doen en alles kunt dubbelchecken.
 11. Genieten - Dit is je eerste triathlon, een memorabele gebeurtenis. Vergeet dus absoluut niet te genieten! Zwaai eens naar het publiek of de fotograaf en kom juichend die finish over!
 12. Vieren - Vergeet ook het succes van het voltooien van je eerste triathlon niet te vieren achteraf!